Skip to content

Oorsprong

Wat is Taekwondo?

Taekwondo maakt mensen beter door het lichaam en de geest te verenigen en helpt ze zelfvertrouwen en een sterk gevoel van lichamelijk en geestelijk welzijn te krijgen.

Taekwondo streeft naar:
Integriteit: In het Taekwondo zijn eerlijkheid en oprechtheid heel belangrijk.

Zelfbeheersing: zowel binnen als buiten de Dojang.

Doorzettingsvermogen: never give up.

Ontembare spirit: enorme geestkracht. Een taekwondo leerling moet zich inzetten voor vrede en rechtvaardigheid en zich niet laten afschrikken.

Hoffelijkheid: beleefd zijn tegen elkaar, eerlijk zijn, respect tonen voor je leraar en mensen die ouder zijn dan jezelf.

Taekwondo is een van de modernere krijgskunsten uit het oosten te weten Korea. Het legt de nadruk op  traptechnieken in vele variaties, maar kent ook zeer veel stoot en slag technieken. Deze zijn terug te vinden in de stijlfiguren (Taegeuk en Poomse) en in de zelfverdedigingstechnieken. Verder kent Taekwondo een zeer populair wedstrijdonderdeel het z.g. sparring ,dat een officieel Olympische discipline is,waarbij men met name met traptechnieken punten probeert te scoren.

De oorsprong van Taekwondo

Taekwondo werd ontwikkeld door de Koreaanse Generaal Choi Hong Hi. Choi Hong Hi beoefende in zijn jeugd krijgskunsten in Korea en toen hij jaren later in Japan studeerde kreeg hij de kans om zich daar te bekwamen in Shotokan karate. Gedurende de Tweede Wereld Oorlog (WOII) werd Choi Hong Hi gevangen gezet in Japan. In de gevangenis begon hij naar eigen zeggen zijn eerste dojang met een van de wachters als zijn leerling. Na WOII werd Korea, na een periode van zesendertig jaar, bevrijd van de Japanse bezetting en keerde Choi Hong Hi terug naar zijn geboorte land. Choi Hong Hi inmiddels luitenant begint de soldaten onder zijn leiding te instrueren in karate. Maar hij was hiermee niet tevreden en begon zo nieuwe technieken en trainingsmethoden te ontwikkelen. Tegen het einde van 1954 had hij samen met andere Koreaanse meesters een nieuwe Koreaanse krijgskunst ontwikkeld dat op 11 April 1955 de naam ‘Tae kwon do’ kreeg. Tae betekent springen, vliegen en trappen of breken met de voet. Kwon is Koreaans voor vuist, stoten of iets vernietigen met de hand of vuist. En Do staat, zoals ook in andere krijgskunsten, voor de weg, of de manier.

Choi Hong Hi bleef zich gedurende zijn militaire carrire inzetten voor het Taekwondo en in 1966 richt hij mede de internationale Taekwon-do federatie (ITF) op. Dat stelde hem in staat het Taekwondo nog beter wereldwijd te promoten. In 1972 krijgt de generaal een terugslag en moet hij onder politieke druk zijn thuisland verlaten. Hij vertrekt naar Canada waar hij het ITF voortzet. In Korea wordt vervolgens de world taekwon-do federation (WTF) opgericht om het verdwijnen van het ITF uit Korea te compenseren. Hiermee ontstaat een tweedeling in het Taekwon-do want beide organisaties hebben hun eigen idee‘n over de verdere ontwikkeling van de stijl. Alle twee taekwon-do stijlen worden erg populair als sporten maar in 1994 lijkt het WTF toch boven de ITF uit te reiken wanneer deze stijl de Olympische status behaalt (in Sydney Australie worden in 2000 de eerste Olympische Taekwondo wedstrijden gehouden). De Generaal blijft echter trouw aan zijn eigen filosofie en zet samen met zijn vele volgelingen zijn eigen stijl door. In 2002 overlijdt de Generaal op 83 jarige leeftijd.

Taekwondo in Nederland

Taekwondo wordt in de jaren 60 in Nederland geïntroduceerd. De eerste Koreaanse Taekwondo instructeur in Nederland is Kwon Moo- Gun die in 1965 de stijl introduceert in Venlo. In die jaren waren Judo en jiu-jitsu de eerste oosterse krijgskunsten die in Nederland op enige schaal werd beoefend. Wanneer dit precies begon is moeilijk te achterhalen maar het was Maurice van Nieuwenhuizen die ervoor zorgde dat het judo en jiu-jitsu populair werden in Nederland toen hij in de begin dagen van de tweede wereldoorlog zijn boeken over judo en jiu-jitsu publiceerde. Een van de leerlingen van Van Nieuwenhuizen was Dhr H. Holvast. In 1947 slaagde Holvast voor: jiu-jitsu en judoleraar der Nederlanden. Hierna beoefende Holvast nog een jaar karate tot taekwon-do instructeur Park Jong Soo, een 5de dan-graad-houder in deze krijgskunst, het Koreaanse taekwon-do introduceert. Holvast behoorde tot de kleine groep jiu-jitsu en judoleraren die deze krijgskunst in Den-haag beoefende. Hij was tevens de eerste die hierover een Nederlandstalig boek schreef dat in 1977 werd gepubliceerd onder de naam:’Taekwondo’. Wanneer Kwon Moo-Gun en Park Jong Soo horen van elkaar besluiten ze te gaan samenwerken, zo ontstaat in 1966 de Nederlandse Taekwondo Associatie (NTA). In de daaropvolgende jaren neemt het Taekwondo een ware vlucht in Nederland.

Inmiddels wordt het Taekwondo volgens het Olympisch systeem van de WTF in Nederland vertegenwoordigt door de Taekwondo Bond Nederland (TBN) welke niet alleen de erkenning maar ook financiele ondersteuning van NOC/NSF geniet.

Sinds de Spelen van Sydney 2000 is Taekwondo een vaste Olympische onderdeel en waren er zowel in Sydney 2000 als Athene 2004 als in Beijing 2008 ,Nederlandse Taekwondoka’s actief. Door de Olympische erkenning van het Taekwondo heeft de sport een enorme ontwikkeling doorgemaakt en kent de WTF 216 aangesloten landen.

In Nederland zijn naar schatting zo’n 15000 mensen actief met Taekwondo bezig,waarvan een zeer grote groep kinderen zijn.

Henk Meijer Taekwondo